Publicaties

Categorieën

BACK
mrt 24, 2017 |
Overige,  |
Admin

Elsevier: Omslagartikel - Beter erven - Nalatenschap: Ruzie om de erfenis

Lossere familiebanden, echtscheidingen, tweede huwelijken en vergrijzing leiden tot meer conflicten over grotere nalatenschap

De nieuwe erfwet moest de heibel over nalatenschappen beperken. De wet werkt, maar vooral voor 'normale’, doorsneegezinnen: vader, moeder en kinderen, die harmonieus samenleven. In andere gevallen gaat het steeds vaker mis. Een advocaat: 'In erfrechtszaken komen zelfs de winnaars niet gelukkig de rechtszaal uit.' Lees meer...

De praktijk van Annette van Riemsdijk, familierechtadvocaat in Bilthoven, loopt als een trein. Geen wonder. Ze is gespecialiseerd in het bijstaan van scheidende stellen en familieleden die ruziën over de erfenis. Dat laatste komt vaker voor dan ooit, meldt driekwart van de 102 notariskantoren die meededen aan een enquête van Notariaat Magazine eerder dit jaar. De notarissen kunnen het weten: de beroepsgroep wordt als geen ander geconfronteerd met kijvende families.

Op 10 procent van de notariskantoren leidt de afwikkeling van meer dan de helft van alle nalatenschappen tot heibel. Het is 'normaal’ dat 10 à 30 procent van de erfenissen waarmee notarissen te maken krijgen, onenigheid oplevert. Dat is onder meer te wijten aan lossere familiebanden en mondiger burgers, merkt Van Riemsdijk dagelijks. De ene keer heeft ze vijf onwettige kinderen als cliënt die een portie van hun vaders erfenis opeisen en in een loopgravenoorlog belanden met zijn wettige kinderen. Dan weer wordt ze gebeld door een vrouw die al 36 jaar is gebrouilleerd met haar zussen en haar moeders nalatenschap met hen moet delen.

De gebruikelijke problemen rond het...

Het complete artikel bevat 3456 woorden.

 

Wilt u het hele artikel lezen?

U krijgt direct toegang tot de hele site als u nu een proefabonnement neemt (5 keer het weekblad Elsevier voor slechts 5 euro). Abonnees hebben al toegang tot de volledige site.
Abonneer